omgeving

De Vecht

In de jaren '70 zijn mijn vrouw en ik in Maarssen op de Vecht gaan wonen. We hebben het zien opbloeien tot de mooie omgeving die het nu is. De boot is gelegen aan een oud jaagpad, met een lange historie. Vroeger voeren hier de trekschuiten met handel voorbij. Op meerdere plekken zijn de (nieuw geplaatste) rolpalen hier nog een herinnering aan. Langs de Vecht staat een aantal zeer mooie oude buitenplaatsen. Bij sommige van deze buitens is een informatiebord geplaatst. Hierop staat een interessante beschrijving van de geschiedenis van die plek. Het is leuk hier even voor stil te gaan staan en de tijd te nemen deze te lezen.
's Zomers trekt de mooie omgeving vele boottoeristen aan, en het hele jaar door is het gezellig druk op het pad met wandelaars. Ook voor fietsers is het mooi gelegen. Er zijn meerdere fietsroutes die je langs de mooiste plekken langs de Vecht leiden.


Maarssen-Amsterdam

Als je richting Amsterdam vertrekt, kom je eerst langs Breukelen. Een leuk dorp, met een gezellig centraal gelegen marktplein. Het is leuk om daar op een terras even iets te gaan drinken en rond te lopen door het oude centrum. Na Breukelen volgen nog vele bezienswaardige plekken, één daarvan is de Mijndense Sluis. Vooral als het erg druk is met boten is het een ware must om daar even te gaan kijken. Het is een drukke sluis, die een verbinding tussen de Vecht en de Loosdrechtse plassen vormt. Er is een terras direct aan de sluis, waar je iets kunt drinken of op een warme zomerdag een lekker ijsje kunt eten.
Men kan ervoor kiezen door te fietsen naar Amsterdam. De totale route van de boot tot Amsterdam centrum bedraagt ongeveer 35 kilometer. Amsterdam is uiteraard het bezoeken waard. Mocht u het te ver vinden, dan is het een goed alternatief om halverwege op de trein te stappen in Breukelen of Abcoude, waarvandaan het een kleine 20 minuten duurt, voordat u op Amsterdam Centraal weer uitstapt.

Loosdrecht

Hierboven al even genoemd, zijn de Loosdrechtse Plassen. Oorspronkelijk bestond dit gebied uit laagveen. Maar door de turfwinning ontstonden er met watergevulde trekgaten. De trekgaten groeiden door verschillende omstandigheden langzaam uit tot de plassen zoals we ze nu kennen. De Loosdrechtse Plassen bestaan uit verschillende plassen die door dijken en eilanden van elkaar gescheiden zijn. De Eerste tot en met de Vijfde Plas worden door iedereen tot de Loosdrechtse Plassen gerekend. Over de andere plassen wordt verschillend gedacht.
Op de Vijfde Plas kun je goed zwemmen en surfen. Hier mag men niet snel varen. Op de andere plassen is dit wel toegestaan en kun je waterskieën, wakeboarden, zeilen of gewoon varen. Er zijn genoeg rustige plekjes waar je even voor anker kunt gaan liggen, en een lekkere duik in het water kunt nemen.

Maarssen-Utrecht

De route langs de Vecht richting Utrecht is ook zeer de moeite waard. Utrecht ligt op een kleine 10 kilometer afstand van Maarssen. Onderweg kom je langs Oud-Zuilen. Een mooi, oud dorpje waar zich het slot Zuylen bevindt. Het slot is een leuke bezienswaardigheid, met zijn park omringd door een 120 meter lange rijksmonumentale slangenmuur. Bij het kasteel behoren verder nog grachten met een aantal aparte rijksmonumenten, zoals de kademuren, de brug, de hoektoren en het koetshuis.
Vanuit Oud-Zuilen zit u zo in het centrum van Utrecht. Een gezellige middel-grote stad, met een aantal plekken die zeer de moeite waard zijn te bezoeken. U kunt uw fiets (een dag) gratis stallen onder het gemeentehuis. Vandaar uit kunt u zo naar de oude gracht lopen, waar verschillende werfkelders een nieuwe bestemming hebben gekregen. Het zijn leuke restaurantjes geworden, waar u op het terras kan zitten, om lekker iets te eten of te drinken en naar de voorbij varende bootjes kunt kijken. Utrecht is ook goede winkelstad, waar in het centrum alles goed bereikbaar is. Ook is er een aantal leuke musea, waar vooral 'het speelklok museum,' voorheen 'museum van Speelklok tot Pierement,' het bezoeken waard is.